Projekt wymiany młodzieży w ramach programu Erasmus+ rozpoczęty. W dniach 22-28 listopada 8-osobowa grupa uczniów IV LO pod opieką dwóch nauczycieli składa pierwszą wizytę partnerską. Gościmy na pięknej wyspie na południu Włoch - Sycylii. Projekt realizowany przez najbliższe 2 lata to: The Pattern of Longevity. Będziemy zajmować się czynnikami mającymi wpływ na naszą długość życia. W projekcie biorą udział szkoły z Włoch, Czech i Polski.
 Pierwsze chwile na Sycylii. Spacer po miejscowości. Spotkania z rodzinami goszczącymi naszych uczniów. Nowe przyjaźnie. Nowe smaki.
 Trzymajcie za nas kciuki. Jutro najważniejszy dzień - prezentacje naszej szkoły i miasta oraz praca nad wynikami ankiety.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/31.jpg)
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/30.jpg)
 Jak może wyglądać dzień, który zaczyna się takimi widokami? Tylko znakomicie. A potem już tylko jeszcze lepiej. Potężna Etna witała nas w oddali swym majestatycznym widokiem.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/29.jpg)
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/28.jpg)
 Na początek część oficjalno-artystyczna. Przemówienie dyrektora, włoskiej koordynator projektu, występy młodzieży.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/27.jpg)
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/26.jpg)
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/25.jpg)
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/24.jpg)
 Prezentacje krajów partnerskich, miast i szkół. Slajdy, zdjęcia, przemówienia.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/23.jpg)
 Krótki spacer po mieście w drodze do Ratusza na spotkanie z burmistrzem miasta. Lunch w miejscowej restauracji.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/22.jpg)
 Konkurs na logo rozstrzygnięty. Wygrał projekt lokalny. Ale byliśmy blisko. Nasze propozycje były najładniejsze. Nie można mieć wszystkiego. Za to dla Włochów każda okazja jest dobra do tańca, śpiewu i zabawy.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/21.jpg)
 Bongiorno tutti! Dzień drugi projektu. Co nas czeka dzisiaj? Espresso, Parlament, katedra, zabytki, skutery, port, mafia, pizza, opera, lody w bułce? Na Sycylii wszystko jest możliwe. Wyczekujcie relacji. Zapowiadają 19 stopni ciepła i pełne słońce.
 Na Sycylii oddech na zwiedzanie stolicy wyspy - Palermo. Rozpoczęliśmy od niesamowitego Pałacu Królewskiego Normanów oraz kaplicy króla Rogera II. Mozaiki i mieszanina stylów architektonicznych: gotycki, bizantyjski, arabski. Obecnie zabytek jest siedzibą parlamentu sycylijskiego. Na tyłach piękny ogród palmowy.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/19.jpg)
 Katedra Wniebowstąpienia NMP w różnych stylach architektonicznych, Corso Vittorio Emanuel zaprowadziła nas do fontanny Pretoria, a stamtąd już prosto do morza i portu. Na koniec jeszcze 2 teatry: Politeama Garibaldi i Massimo.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/18.jpg)
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/17.jpg)
 Klasykę kuchni sycylijskiej w odmianie z Palermo poznaliśmy dzięki lokalowi Antica Focacceria San Francesco istniejącemu od 1834 r. Palce lizać!
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/16.jpg)
 Dzień 3. W części pierwszej spotkanie z ekspertem od spraw żywienia Valeria Sanfilippo z Catanii. Wykład oraz praca w międzynarodowych grupach. Zadanie - piramida żywieniowa. Ćwiczenie bardzo się podobało, wiedza wyniesiona z wykładu również. Zadawaliśmy ciekawe pytania po prezentacji
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/15.jpg)
 Ważną częścią naszego spotkania jest poznawanie zdrowej kuchni oraz lokalnych producentów. Pierwszym z nich była Panificio S.Giuseppe, piekarnia prawdziwego włoskiego chleba. Dowiedzieliśmy się jak wygląda jego proces produkcji oraz jakich używa się składników. Na koniec zostaliśmy poczęstowani świeżym chlebem z oliwą oraz ziołami. Pycha! Andrea czekał, czekał, aż się doczekał. Kupił chleb na cały tydzień.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/14.jpg)
 Wciąż czuliśmy niedosyt węglowodanów w naszych organizmach. Udaliśmy się więc do producenta makaronów domowych Pasta Fresca Raspanti. Właściciel przedstawił nam całą swoją zaawansowaną linię technologiczną w warsztacie wielkości schowka na rowery. Widać było, że robienie muszelek, świderków, macarroni, tagliatelle, penne, tortellini czy lasagne to dla niego cały świat. Pasjonat swojego zawodu.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/13.jpg)
 Nasyceni węglowodanami wróciliśmy do szkoły podziwiać jej profile: rolniczy i projektowania mody. Musieliśmy wyglądać mizernie, więc znów nakarmili nas chlebem z oliwą. Pracownia designu była jednak dużym zaskoczeniem. Zdolni uczniowie o ogromnej fantazji zadziwili nas swoimi projektami oraz nagrodami. Brawo!
 Popołudnie tego dnia poświęcone było na gotowanie w domu gospodarzy i przygotowanie zdrowych dań kuchni sycylijskiej. Wszyscy spisali się na medal. Potrawy były pyszne. Te smaki pozostaną nam na długo w pamięci.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/11.jpg)
 Dzień pełen emocji zakończył występ lokalnego zespołu folklorystycznego Amastra. Muzykowanie, śpiewy i wspólne tańce będą nam jeszcze długo towarzyszyły w pamięci.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/10.jpg)
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/09.jpg)
 Dzień 4. Villa Romana del Casale w okolicach Piazza Armerina. Znakomicie zachowana posiadłość rzymskiego notabla z najpiękniejszymi mozaikami na świecie. Świetna lekcja historii oraz dokument z życia ówczesnej arystokracji. Sceny z życia codziennego, polowania, starożytne mity. Okazuje się, że bikini nie wymyślili Francuzi kilkadziesiąt lat temu. Zrobili to Rzymianie w III-IV wieku. Pouczające.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/08.jpg)
 Wizyta w lokalnej tłoczni oliwy extra virgin Lo Presti's. Zobaczyliśmy proces produkcji najzdrowszego tłuszczu roślinnego. Od zebranych owoców z drzew po rozlanie go do pojemników. Bez żadnych dodatków, konserwantów i utrwalaczy.Oliwa to jeden z najważniejszych produktów rolnych krajów basenu Morza Śródziemnego i zarazem jeden z ważniejszych składników diety tego regionu.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/07.jpg)
 Dzień 5. Ostatni dzień działań i naszych aktywności. Zaczynamy od wizyty w La Bufala Creamery. Lokalny producent wyrobów serowarskich pokazał proces produkcji kolejnego fenomenu kulinarnego, mozzarelli i ricotty. Charakterystyczny smak serów osiągany jest dzięki mleku bawolemu. Na koniec degustacja świeżych wyrobów prosto z linii produkcyjnej.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/06.jpg)
 Podsumowanie wizyty, ewaluacja, przemówienia, był nawet krótki występ dla miejscowego radia. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe certyfikaty za udział w projekcie.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/05.jpg)
 Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Czas na imprezę pożegnalną, oczywiście ze wspaniałym tortem. Uczniowie spontanicznie wymieniali się podpisami na pamiątkowych zdjęciach. Wspomnienia, doświadczenia, wrażenia, nowe znajomości i co najważniejsze - podszkolony angielski - pozostaną z nami na długo.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/04.jpg)
 Dzień 6. Pożegnanie z rodzinami i gościnną Nicosią na Sycylii. Będziemy tęsknić za ludźmi i tymi widokami. Ciao arrivederci tutti!
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/03.jpg)
 Na pożegnanie Etna puściła do nas oko z dymu, a już po chwili przywitało nas lotnisko w Katowicach i polski chłód.
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/02.jpg)
![](/images/artykuly/wymiana-erasmus/wlochy-2017-11-22_28/01.jpg)