Erasmus+ regulamin

 Projekt wymiany młodzieży w ramach programu Erasmus+ rozpoczęty. W dniach 22-28 listopada 8-osobowa grupa uczniów IV LO pod opieką dwóch nauczycieli składa pierwszą wizytę partnerską. Gościmy na pięknej wyspie na południu Włoch - Sycylii. Projekt realizowany przez najbliższe 2 lata to: The Pattern of Longevity. Będziemy zajmować się czynnikami mającymi wpływ na naszą długość życia. W projekcie biorą udział szkoły z Włoch, Czech i Polski.

 Pierwsze chwile na Sycylii. Spacer po miejscowości. Spotkania z rodzinami goszczącymi naszych uczniów. Nowe przyjaźnie. Nowe smaki.

 Trzymajcie za nas kciuki. Jutro najważniejszy dzień - prezentacje naszej szkoły i miasta oraz praca nad wynikami ankiety.

 Jak może wyglądać dzień, który zaczyna się takimi widokami? Tylko znakomicie. A potem już tylko jeszcze lepiej. Potężna Etna witała nas w oddali swym majestatycznym widokiem.

 Na początek część oficjalno-artystyczna. Przemówienie dyrektora, włoskiej koordynator projektu, występy młodzieży.

 Prezentacje krajów partnerskich, miast i szkół. Slajdy, zdjęcia, przemówienia.

 Krótki spacer po mieście w drodze do Ratusza na spotkanie z burmistrzem miasta. Lunch w miejscowej restauracji.

 Konkurs na logo rozstrzygnięty. Wygrał projekt lokalny. Ale byliśmy blisko. Nasze propozycje były najładniejsze. Nie można mieć wszystkiego. Za to dla Włochów każda okazja jest dobra do tańca, śpiewu i zabawy.

 Bongiorno tutti! Dzień drugi projektu. Co nas czeka dzisiaj? Espresso, Parlament, katedra, zabytki, skutery, port, mafia, pizza, opera, lody w bułce? Na Sycylii wszystko jest możliwe. Wyczekujcie relacji. Zapowiadają 19 stopni ciepła i pełne słońce.

 Na Sycylii oddech na zwiedzanie stolicy wyspy - Palermo. Rozpoczęliśmy od niesamowitego Pałacu Królewskiego Normanów oraz kaplicy króla Rogera II. Mozaiki i mieszanina stylów architektonicznych: gotycki, bizantyjski, arabski. Obecnie zabytek jest siedzibą parlamentu sycylijskiego. Na tyłach piękny ogród palmowy.

 Katedra Wniebowstąpienia NMP w różnych stylach architektonicznych, Corso Vittorio Emanuel zaprowadziła nas do fontanny Pretoria, a stamtąd już prosto do morza i portu. Na koniec jeszcze 2 teatry: Politeama Garibaldi i Massimo.

 Klasykę kuchni sycylijskiej w odmianie z Palermo poznaliśmy dzięki lokalowi Antica Focacceria San Francesco istniejącemu od 1834 r. Palce lizać!

 Dzień 3. W części pierwszej spotkanie z ekspertem od spraw żywienia Valeria Sanfilippo z Catanii. Wykład oraz praca w międzynarodowych grupach. Zadanie - piramida żywieniowa. Ćwiczenie bardzo się podobało, wiedza wyniesiona z wykładu również. Zadawaliśmy ciekawe pytania po prezentacji

 Ważną częścią naszego spotkania jest poznawanie zdrowej kuchni oraz lokalnych producentów. Pierwszym z nich była Panificio S.Giuseppe, piekarnia prawdziwego włoskiego chleba. Dowiedzieliśmy się jak wygląda jego proces produkcji oraz jakich używa się składników. Na koniec zostaliśmy poczęstowani świeżym chlebem z oliwą oraz ziołami. Pycha! Andrea czekał, czekał, aż się doczekał. Kupił chleb na cały tydzień.

 Wciąż czuliśmy niedosyt węglowodanów w naszych organizmach. Udaliśmy się więc do producenta makaronów domowych Pasta Fresca Raspanti. Właściciel przedstawił nam całą swoją zaawansowaną linię technologiczną w warsztacie wielkości schowka na rowery. Widać było, że robienie muszelek, świderków, macarroni, tagliatelle, penne, tortellini czy lasagne to dla niego cały świat. Pasjonat swojego zawodu.

 Nasyceni węglowodanami wróciliśmy do szkoły podziwiać jej profile: rolniczy i projektowania mody. Musieliśmy wyglądać mizernie, więc znów nakarmili nas chlebem z oliwą. Pracownia designu była jednak dużym zaskoczeniem. Zdolni uczniowie o ogromnej fantazji zadziwili nas swoimi projektami oraz nagrodami. Brawo!

 Popołudnie tego dnia poświęcone było na gotowanie w domu gospodarzy i przygotowanie zdrowych dań kuchni sycylijskiej. Wszyscy spisali się na medal. Potrawy były pyszne. Te smaki pozostaną nam na długo w pamięci.

 Dzień pełen emocji zakończył występ lokalnego zespołu folklorystycznego Amastra. Muzykowanie, śpiewy i wspólne tańce będą nam jeszcze długo towarzyszyły w pamięci.

 Dzień 4. Villa Romana del Casale w okolicach Piazza Armerina. Znakomicie zachowana posiadłość rzymskiego notabla z najpiękniejszymi mozaikami na świecie. Świetna lekcja historii oraz dokument z życia ówczesnej arystokracji. Sceny z życia codziennego, polowania, starożytne mity. Okazuje się, że bikini nie wymyślili Francuzi kilkadziesiąt lat temu. Zrobili to Rzymianie w III-IV wieku. Pouczające.

 Wizyta w lokalnej tłoczni oliwy extra virgin Lo Presti's. Zobaczyliśmy proces produkcji najzdrowszego tłuszczu roślinnego. Od zebranych owoców z drzew po rozlanie go do pojemników. Bez żadnych dodatków, konserwantów i utrwalaczy.Oliwa to jeden z najważniejszych produktów rolnych krajów basenu Morza Śródziemnego i zarazem jeden z ważniejszych składników diety tego regionu.

 Dzień 5. Ostatni dzień działań i naszych aktywności. Zaczynamy od wizyty w La Bufala Creamery. Lokalny producent wyrobów serowarskich pokazał proces produkcji kolejnego fenomenu kulinarnego, mozzarelli i ricotty. Charakterystyczny smak serów osiągany jest dzięki mleku bawolemu. Na koniec degustacja świeżych wyrobów prosto z linii produkcyjnej.

 Podsumowanie wizyty, ewaluacja, przemówienia, był nawet krótki występ dla miejscowego radia. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe certyfikaty za udział w projekcie.

 Wszystko co dobre kiedyś się kończy. Czas na imprezę pożegnalną, oczywiście ze wspaniałym tortem. Uczniowie spontanicznie wymieniali się podpisami na pamiątkowych zdjęciach. Wspomnienia, doświadczenia, wrażenia, nowe znajomości i co najważniejsze - podszkolony angielski - pozostaną z nami na długo.

 Dzień 6. Pożegnanie z rodzinami i gościnną Nicosią na Sycylii. Będziemy tęsknić za ludźmi i tymi widokami. Ciao arrivederci tutti!

 Na pożegnanie Etna puściła do nas oko z dymu, a już po chwili przywitało nas lotnisko w Katowicach i polski chłód.

Niestety to już koniec ...

W bieżącym roku szkolnym IV Liceum Ogólnokształcące w Grudziądzu rozpoczyna projekt wymiany w ramach programu Erasmus+. Obejmuje on lata 2017-2019. Biorą w nim udział szkoły partnerskie z Włoch i Czech.

Współpraca między szkołami opiera się na wspólnej realizacji zadań związanych z tematem (nie)zdrowego stylu życia współczesnej młodzieży, z uwzględnieniem nawyków żywieniowych, podejścia do aktywności fizycznej, różnego typu uzależnień i higieny umysłowej. Atrakcyjną częścią uczestnictwa w tym programie może być dla uczniów wyjazd do wymienionych krajów, poznanie ich kultury, zawarcie nowych znajomości, wykorzystanie w praktyce swoich umiejętności posługiwania się językiem angielskim, zdobycie nowych, cennych doświadczeń.

Harmonogram wizyt wygląda następująco: w połowie listopada 2017 wizyta we Włoszech, marzec 2018 wizyta partnerów w Polsce, jesień 2018 wizyta w Czechach, wiosna 2019 spotkanie koordynatorów projektu w celu podsumowania wyników w Czechach.

Uczniowie IV LO mają możliwość wzięcia udziału w/w projekcie. Propozycja jest skierowana przede wszystkim do uczniów klas I i II, gdyż oni mają szansę na udział w całym dwuletnim cyklu wymiany. Uczniowie klas trzecich będą mogli wziąć udział tylko w roku szkolnym 2017/2018. W chwili obecnej oczekiwane są deklaracje uczniów w liczbie 8-10 na najbliższy wyjazd do Włoch, którzy wraz z rodzicami zdecydują się na przyjęcie gości w swoich domach i opiekę nad uczniami szkół partnerskich, w marcu przyszłego roku. Uczestnictwo w samym projekcie dla uczniów jest bezpłatne, jednak należy liczyć się z poniesieniem kosztów utrzymania naszych gości przez 5 dni (nocleg i wyżywienie) oraz wpłatą wpisowego na pokrycie bieżących kosztów.

Pierwszym z zadań nadesłanych przez szkołę partnerską z Włoch jest ankieta dotyczącą nawyków żywieniowych, które mogą mieć wpływ na długość naszego życia. Ankieta jest anonimowa, obejmuje 20 pytań zamkniętych i ma zostać przeprowadzona na próbie badawczej 100 osób. Jej wyniki mają zostać opracowane przez wyłoniony zespół uczniów w formie prezentacji w programie Powerpoint.

Uczestnictwo w programie wymiany Erasmus+ będzie się wiązało z wyrażeniem zgody na udział przez rodziców lub opiekunów prawnych ucznia oraz podpisaniem zobowiązania przyjęcia ucznia z jednej ze szkół partnerskich wraz z regulaminem wymiany.

W czwartek 12 kwietnia 2018 roku grupa uczniów IVLO uczestniczyła w spotkaniu w SP8. Dotyczyło ono wymiany w ramach programu Erasmus+.

Partnerzy szkoły która nas gościła przyjechali z Włoch, Francji i Rumunii. Obejrzeliśmy prezentacje dotyczące ich krajów, systemu oświaty, ciekawostek. Wymiana doświadczeń oraz sposób organizacji tego typu spotkań to najcenniejszy efekt tej wizyty.

Erasmus+ kącik

Od 16 maja 2019 r w naszej szkole wydzielono tzw. Kącik Erasmusa. Jego zadaniem jest propagowanie idee tematu projektu wymiany Erasmus+ Pattern of Longevity (Un)Healthy Lifestyle Throughout European Countries, która dobiegła końca. W jej trakcie uczestnicy dowiedzieli się na czym polega długowieczność życia człowieka. Kształtują ją zdrowa dieta, higiena umysłu, relaks, wolność od uzależnień, aktywność fizyczna, profilaktyka zdrowia.

Tablicom towarzyszy wydana okolicznościowa ulotka z wszystkimi informacjami. Zachęcamy do jej lektury.

kącik Erasmusa